Yeni Aile Hekimliği Sisteminin İlk Ayında Elde Edilen Sonuçlar
Hande Atılgan – Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, 1 Kasım’da uygulamaya giren yeni aile hekimliği sisteminin ilk ayında alınan sonuçları, sistemin uzun vadedeki getirilerini ve nasıl daha güçlendirileceğini Milliyet’e anlattı.
Sağlıksız yaşlanan nüfusun artışına dikkat çeken Birinci, Türkiye’deki yaşlı nüfusun yüzde 82’sinde en az bir, yüzde 54’ünde ise 4’ten fazla kronik hastalık bulunduğunu belirtti. Aile hekimliği sistemi sayesinde diyabet, hipertansiyon ve tansiyon gibi rahatsızlıklarda büyük başarı elde edildiğini vurgulayan Birinci, hekimlerin dijital altyapı aracılığıyla hastalarını düzenli olarak takip etmesinin önemine değindi. Türkiye’nin ortalama ömrünün 6 yıl kadar uzadığını belirten Birinci, bu sürenin 5 yılının sağlıklı, 1 yılının ise çok sağlıksız olduğuna dikkat çekerek, yaşlı sağlığı ve kronik hastalık bakımına yönelik büyük bir seferberlik başlattıklarını ifade etti.
Aile Hekimliği Sisteminin İlk Sonuçları
Sistemin ilk ayındaki çıktılarının beklentilerin üzerinde olduğunu belirten Birinci, aktif 26 bin 800 aile hekiminden 21 bin 700’ünün 4 milyon 100 bin kronik hasta için izleme çalışmaları yaptığını açıkladı. Kronik hasta takibinin bir önceki yıla göre yüzde 131 arttığını aktaran Birinci, muayene bazlı teşvik ödemelerinin yüzde 91 oranında alındığını belirtti. Ayrıca, daha önce hiç yaşanmayan şekilde 7 binden fazla aile hekiminin tavan ücret aldığı bilgisini verdi.
Aile hekimlerinden gelen tepkilere de değinen Birinci, maaşların 15 Aralık’ta ödeneceğini ve bu durumun tedirginlikleri gidermesini beklediklerini dile getirdi. Hasta memnuniyeti anketlerine yönelik endişelere de yanıt veren Birinci, aile hekimlerinin hastanın memnuniyetinde hastanelerin önünde olduğunu belirtti. Memnuniyet anketlerinin hastaların fayda görmesini ölçtüğünü vurgulayan Birinci, sağlıkta şiddet endişelerine karşın, düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çekti.