“İhvan medya davasında yargılanan Ghada Naguib, Başakşehir’deki evinde gözaltına alındı; Mısır’a iade edilebilir”

T24 Dış Haberler

Mısır’da İhvan (Müslüman Kardeşler) Medya Davası olarak bilinen 2017 tarihli davada hakkında gıyaben beş yıl hapis cezası verilen ve 2015’in sonlarında Mısır’ı terk ederek Türkiye’ye gelen Ghada Naguib‘in, geçen Pazartesi günü İstanbul Başakşehir’deki evinden gözaltına alındığı belirtildi. 

Middle East Eye’da yer alan habere göre; suçlamalar bildirilmeden gözaltına alınan Naguib’in evine baskın düzenlendi. Naguib’in oğlu Yusuf Hişam, gözaltına aracında annesinin başörtüsünün çıkarıldığını öne sürdü.

Oğlu Hişam, Naguib’in Pazartesi gece yarısından sonra Malatya’daki geri gönderme merkezine gönderildiğini söyledi. 

Mısır’a iade edilmekle karşı karşıya olan Naguib, ailesine açlık grevine başladığını iletti. 

Naguib, 2020’de Mısır vatandaşlığından çıkarılmıştı. 

Oğlu Yusuf Hişam: Son iki yıldır tehdit ediliyordu

Hişam, Middle East Eye’a yaptığı açıklamada, annesinin neden gözaltına alındığını bilmediğini ancak ailesinin son iki yıldır Türk yetkililer tarafından tehdit edildiğini ve bunun Ankara ile Kahire arasındaki ilişkilerin düzeldiği döneme denk geldiğini savundu. Hişam, “Mısır ve Türk hükümetleri birlikte görüşmeler yapmaya başladığından beri anneme sosyal medyada yazmayı bırakması için birçok tehdit geldi” dedi. Bu tehditlerin bazen telefon görüşmeleri yoluyla, bazen de istihbarat yetkilileriyle yapılan yüz yüze görüşmelerde olduğunu ileri sürdü. 

Türkiye-Mısır ilişkilerinde normalleşme

3 Temmuz 2013’te dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi liderliğindeki Mısır ordusu, yönetime el koyup AKP’nin yakın ilişkiler kurduğu Müslüman Kardeşler çizgisindeki Muhammed Mursi yönetimini devirmişti. Mısır yönetimi, bunun karşısında Türkiye Büyükelçisi’ni, “istenmeyen kişi” ilan etti. Türkiye de mütekabiliyet ilkesi gereğince Mısır Büyükelçisi’nden ülkeyi terk etmesini istedi. Böylece Ankara ve Kahire arasındaki ilişkiler, maslahatgüzar seviyesine indi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o yıllarda Sisi için “katil”, “darbeci”, “zalim” demişti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, o dönem, “Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 2013 yılından itibaren karşılıklı olarak maslahatgüzarlar düzeyinde sürdürülmekte olup, iki ülkenin dışişleri bakanları arasında çeşitli vesilelerle kısa süreli görüşmeler gerçekleştirildi. Mısır’ın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu ile Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği ve İskenderiye Konsolosluğu faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de İhvan’a (Müslüman Kardeşler) bağlı kişiler tarafından işletilen bazı televizyon kanallarının çalışmalarının durdurulması, iki ülke arasında normalleşme sürecinin kapısını araladı.

Mayıs 2021’de, Mısır ve Türkiye’de iki ülke arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda ilişkileri normalleştirmek için gerekli adımları görüşmek üzere iki tur keşif görüşmeleri yapıldı.

Mayıs 2021’de, Mısır ve Türkiye’de iki ülke arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda ilişkileri normalleştirmek için gerekli adımları görüşmek üzere iki tur keşif görüşmeleri yapıldı.

Türkiye’den Mısır’a 2013’ten sonra bakanlar düzeyinde ilk ziyaret, dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Haziran 2022’de İslam Kalkınma Bankası’nın yıllık toplantısına katılmak için Kahire’ye gitmesiyle gerçekleşti. 23 Ağustos 2022’de Türkiye Ticaret Bakanlığı’nca Kahire’de Türk ve Mısırlı işadamları arasında bir görüşme gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısırlı mevkidaşı Sisi ile Kasım 2022’de Dünya Kupası kapsamında görüşmesi, iki ülke arasındaki istişare ve yakınlaşmayı zirveye taşıdı. Mısır Cumhurbaşkanlığı da bu görüşmeyi “ilişkilerin geliştirilmesinin başlangıcı” olarak niteledi. 

Türkiye ve Mısır, 2013’ten bu yana ilk kez bu Temmuz ayında karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir